Izolacijom do kvalitetnijih kvadrata - Energetski pasoši neće povećati cenu stanova, a smanjiće troškove kupcima

Kao što kvalitetna odeća čuva zdravlje tako se izolacijom zgrade stvaraju uslovi za udobniji, komforniji i zdraviji život. Ovu rečenicu investitori i prodavci nekretnina uskoro će moći da zamene pokazivanjem energetskog pasoša kupcima.

U našoj zemlji, energetski pasoši od oktobra 2012. godine obavezni su za sve nove objekte, za postojeće objekte koji će biti rekonstruisani, kao i za zgrade koje se prodaju ili daju u zakup. Međutim, kako "eKapija" saznaje, do sada nije izdat nijedan energetski pasoš iako je ta isprava uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

- Nijedna zgrada još nije dobila energetski pasoš, jer objekti čija izgradnja je počela posle 30. septembra nisu završeni, odnosno nisu dobili upotrebnu dozvolu, pa tako ni pasoš. Inženjerska komora Srbije završila je obuku 700 inženjera za energetsku efikasnost, a podneto je još 400 zahteva za obuku novih - kaže u razgovoru za naš portal Jasminka Pavlović, načelnica Odeljenja za građevinu Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

Čak i da su investitori završili izgradnju, energetski pasoš neće moći da dobiju, jer Ministarstvo još nije ovlastilo nijednu organizaciju za izdavanje "zelenih" isprava.

- Energetski pasoš izdaje ovlašćena organizacija koja ima inženjera sa licencom. Do sada smo dobili 25 zahteva za izdavanje ovlašćenja, ali još ni jedna firma nije dobila rešenje. Najverovatnije ćemo taj posao privesti kraju početkom februara. Očekujemo da će u prvoj fazi deset organizacija dobiti ovlašćenje za izdavanje pasoša – objašnjava Pavlović.

 

Kako je ranije u intervjuu za "eKapiju" izjavio Martin Elezović, licencirani inženjer za energetsku efikasnost, za Srbiju je veoma važno da unapredi stanje energetske efikasnosti u svim oblastima, a naročito u oblasti zgradarstva, imajući u vidu da se u našoj zemlji gotovo 50% primarne energije troši u zgradama.

Elezović je naveo da se energija u zgradarstvu u Srbiji koristi veoma neracionalno, tako da se u odnosu na prosek EU troši i do dva puta više energije kako bi bio zagrejan jedan kvadratni metar stambenog prostora.

Građevinske kompanije ulažu u energetski efikasne materijale

Investitori su podržali ideju Ministarstva građevinarstva o uvođenju "zelenih" pasoša, a neki rade na poboljšanju energetske efikasnosti objekata i pre donošenja Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada.

Kompanija "PSP Farman", koja u novobeogradskom Bloku 65 gradi poslovno-stambeni kompleks "West 65" vredan 160 mil EUR, već primenjuje standarde energetske efikasnosti.

- "PSP Farman" ima bogato iskustvo u projektovanju i izgradnji energetski efikasnih objekata i takve standarde primenjuje na svim projektima u zemlji i inostranstvu. Primenjujemo propisane standarde i na objektima čija je izgradnja započeta pre donošenja pravilnika. Tako su stanovi i lokali u stambeno-poslovnom kompleksu "West 65", čije useljenje očekujemo do kraja prvog kvartala ove godine, već izgrađeni u skladu sa najvišim standardima energetske efikasnosti, zahvaljujući primeni savremenih tehničkih rešenja, najkvalitetnijih termoizolacionih materijala, toplotnih pumpi, individualnih sistema grejanja i centralnog sistema hlađenja – kaže za "eKapiju" Branislav Grujić, predsednik kompanije "PSP Farman".

Grujić ističe da će primenom ovih tehnologija, kupci stanova i lokala u kompleksu "West 65" ostvariti energetske uštede i do 40% u odnosu na konvencionalne objekte.

U kompaniji "Aramont", koja na Paliluli gradi stambeni kompleks "Dunavske terase", očekuju da će energetski pasoš dobiti u junu ove godine.

- Uradili smo elaborat energetske efikasnosti. Dosta smo uradili na izolaciji objekata. Prema zadatim uslovima, zid je trebalo da ima 0,3 koeficijent termičke provodljivosti, a mi smo postigli bolji, odnosno 0,2, dok je za prozore koeficijent 1,3, a mi smo postigli 1,2 – navodi u razgovoru za naš portal Dario Mimica, tehnički direktor kompanije "Aramont".

 

U Ministarstvu građevinarstva nemaju informacije o tome koliko je do sada podneto zahteva za energetski pasoš, kao ni za elaborat o energetskoj efikasnosti, koji je neophodno priložiti uz tehničku dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole.

Ištvan Tostaš, direktor subotičke građevinske firme "Inkomerc", ukazuje na mogućnost da će pravilnik ostati "prazno slovo na papiru".

- Plašim se da će sve to ostati na papiru i da će se pasoši izdavati iako neće biti ispunjeni uslovi jer su za, na primer, određeni građevinski blok potrebni atesti i za njega je cena tri puta veća što se investitoru ne isplati. Radili smo i do sada sa energetski efikasnim materijalima i bez pasoša. Na primer, zid nam je debljine 45 cm, višeslojan, tako da nemamo velikih gubitaka energije. Veći su gubici na staklima. Dobili smo povratnu informaciju od kupaca naših stanova da su veoma zadovoljni izolacijom, odnosno grejanjem – napomenuo je Tostaš.

Uskoro veća potražnja za izolacionim materijalima

U kompanijama koje proizvode izolacione materijale su nam rekli da potražnja nije povećana, ali da očekuju veću prodaju od proleća, odnosno od nove građevinske sezone.

- Očekujemo da se poveća nivo svesti i informisanost šire javnosti o tome šta zapravo znači termoizolovan objekat, kao i sama energetska efikasnost, kako bismo u sklopu opšte javne kampanje zainteresovali građane za termoizolacione sisteme. Najvažnija je kontinuirana edukacija na koju mi kao kompanija dosta polažemo – rekao je za naš portal Jovan Šarenac, direktor divizije adhezivnih tehnologija kompanije "Henkel Srbija".

Prema proračunima ove kompanije, svaki objekat na kome je ugrađen termoizolacioni sistem "Ceresit" ostvario je čak do 40% uštede troškova za grejanje.

Ćuprijska kompanija "NIP Spasić", poseban akcenat u svom proizvodnom programu stavlja na delove termoizolacionih sistema oko otvora na fasadi, odnosno oko prozora i vrata, kao što su tiplovi, PVC lajsne, aluminijumski profili, jer su merenjem termovizijskim kamerama dobili podatake da se velika količina energije rasipa baš u tim delovima termoizolacionih sistema.

 

Cene nekretnina nepromenjene

Iako je ranije u javnosti bilo reči o tome da će cene nekretnina rasti sa uvođenjem energetskih pasoša, naši sagovornici tvrde da kvadrat neće koštati više, uprkos većem početnom trošku za investitore.

- Ne očekujemo da će uvođenje energetskih pasoša uticati na povećanje cena nekretnina. U početnoj fazi uvođenja nove generacije energetski efikasnih materijala na tržište, svakako bi dobro došla i odgovarajuća, stimulativna politika države, koja bi, sistemom subvencija, trebalo da podrži ovakav razvoj našeg građevinarstva i industrije građevinskih materijala. Dodatni prostor u budžetu za ovakve stimulanse stvara se manjim izdacima za očuvanje životne sredine i energetskim uštedama – ocenjuje prvi čovek "PSP Framan"-a.

Mina Kalezić, direktorka marketinga u konsultantskoj kući za nekretnine "CBS International", koja je deo CBRE grupacije, kaže da se investitori okreću novom trendu odnosno "zelenoj gradnji", jer su svesni da će ono što je danas prednost objekata za nekoliko godina predstavljati standard kvaliteta.

- Uvođenje energetskih pasoša će značiti skuplju gradnju za investitore u proseku za oko 5%, u zavisnosti od samog izbora energetski efikasnih rešenja, ali će značiti i uštedu novca za buduće kupce i brži povraćaj investicije. Kako su na našem tržištu i pre uvođenja "zelenih" pasoša postojali primeri energetski efikasnih zgrada, naše iskustvo je da tržište odlično prihvata ovakav tip gradnje, imajući u vidu znatno veći komfor stanovanja i znatno veću uštedu, dugoročno posmatrano. S druge strane, ne očekuje se porast cena stanova isključivo na osnovu činjenice da zgrada poseduje energetski pasoš. Ono što može napraviti razliku u cenama jeste sveukupni kvalitet života, koji zgrada na atraktivnoj lokaciji nudi uz najsofisticiranija energetski efikasna rešenja – objašnjava naša sagovornica.

Dario Mimica kaže da izgradnja energetski efikasnog objekta košta više, ali cena kvadrata u "Dunavskim terasama" neće biti promenjena.

 

- Ljudi danas nisu upoznati sa činjenicom da je bolje da kupe stan koji je energetski efikasan. Očekujemo da će za pet godina građani biti bolje informisani, pa će im biti u interesu da se raspitaju kod investitora o energetski efikasnim materijalima koji su utrošeni. Ako imamo veći kvalitet, a i istu cenu, lakše cemo prodati stanove.

I van prestonice neće menjati cene zbog uvođenja energetskih pasoša. Kako nam je rekao direktor subotičkog "Interkomerca", kupovna moć je slaba, tako da će cena i dalje zavisiti od lokacije.

U Ministarstvu građevinarstva ocenjuju da su cene nekretnina nerealne, pa ne očekuju povećanje vrednosti kvadrata zbog energetskih pasoša, već bolju prodaju stanova zbog dodatnog kvaliteta.

Uskoro će investitori imati prilike da se takmiče čija zgrada ima bolju energetsku efikasnost. Naime, Ministarstvo građevinarstva, u saradnji sa Ministarstvom energetike, priprema sajt o energetskoj efikasnosti putem kojeg će organizovati nadmetanje "zelenih" zgrada na mesečnom i godišnjem nivou. Kupcima samo ostaje da izaberu svog pobednika, odnosno svoje idealno mesto za život.

Ocena zgrade od A+ do G

Energetski pasoš će sadržati opšte podatke o zgradi, klimatske i termotehničke podatke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. Prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada, u energetskom pasošu utvrđeno je osam kategorija energetskih razreda od A plus do G, gde je A plus najveća energetska efikasnost. Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kilovatsati po metru kvadratnom godišnje, što je na nivou evropskog proseka.

Suzana Obradović